De uitvinding van de jonge Nederlander Boyan Slat om de plastic soep in oceanen op te ruimen, gaat vanaf volgend jaar echt aan het werk.

Slat maakte woensdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bekend dat zijn organisatie The Ocean Cleanup in het voorjaar van 2016 de eerste plasticvanger inzet, waarschijnlijk bij het eiland Tsushima tussen Japan en Zuid-Korea.

Het opruimsysteem wordt 2 kilometer lang en moet plastic in het water opvangen voordat het de kust van Tsushima bereikt. Op het eiland, waar ongeveer 40.000 mensen wonen, spoelt jaarlijks ongeveer een kubieke meter plastic per inwoner aan, aldus Slat.

De installatie bestaat uit lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic als het ware worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker.

Crowdfunding

Slat richtte The Ocean Cleanup op in 2013, om het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen in een stroomversnelling te brengen. Het project is bekostigd uit crowdfunding; 138.000 mensen uit 160 landen brachten 2 miljoen dollar op, meldt Slat. De oud-student van de TU Delft kreeg vorig jaar de VN-milieuprijs Champions of the Earth.

The Ocean Cleanup is onderweg naar een nog veel groter project: binnen vijf jaar moet in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï een plasticvanger van 100 kilometer lang liggen. Daarmee zou ongeveer de helft van de plastic soep in dat deel van de oceaan kunnen worden aangepakt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl